Communicatieproblemen in een relatie

 

Hebben jullie veel meningsverschillen? Begrijpen jullie elkaar niet, praten jullie langs elkaar heen en voelt het alsof jullie beiden een andere taal spreken? Of erger: van een ander planeet komen? De belangrijkste oorzaken van communicatieproblemen in een relatie zijn meestal:

1. Tegengestelde karakters.
2. Beide, of één van de, partners vinden het moeilijk over hun gevoelens te praten.
3. Pijnlijke gebeurtenissen in de relatie die nooit goed uitgesproken zijn.

 

Tegengestelde karakters

Wanneer partners sterke tegengestelde eigenschappen hebben, kan dit tot veel communicatieproblemen in een relatie leiden. Onbegrip en woordenwisselingen vieren dan hoogtij. Tegengestelde eigenschappen zijn bijvoorbeeld:

 

 • Praten vanuit gevoel versus praten vanuit het denken en taal letterlijk nemen.
 • Handelen om te willen oplossen versus een luisterend oor bieden.
 • Controle willen houden versus ‘go with the flow’.
 • De lat hoog leggen versus snel tevreden zijn
 • De nadruk leggen op presteren versus vooral willen genieten.
 • Orde en netheid willen bewaren versus kunnen leven in chaos.
 • En vul hier de belangrijkste tegenstelling in jullie relatie eens in:….

 

Partners met sterk tegengestelde eigenschappen dienen in te zien dat hun beeld op de wereld niet de enige juiste is. Je kunt de wereld ook leren zien door de bril van je partner, mits je hiervoor open staat. Wellicht kun je dan zelfs nog iets leren van je partner. Je zult in elk geval je partner beter begrijpen…

 

Niet praten over gevoelens

Veel mensen vinden het lastig om te praten over hun gevoelens. Praten over gevoelens is één ding, nog moeilijker is het om diezelfde gevoelens daadwerkelijk te tonen aan je partner.

Als we onze onzekerheid, pijn, verdriet, teleurstelling, schuld- en schaamtegevoelens niet erkennen, kunnen we deze ook niet aan onze partner laten zien.
Het gevolg is dat we ook geen begrip ontvangen. En nog pijnlijker, zonder onze gevoelens aan elkaar te tonen kunnen we ook geen intieme relatie opbouwen! De verwachting dat onze partner ons moet begrijpen, zonder onze eigen ware gevoelens te tonen, is een utopie.

Pas als we onze diepere gevoelens met elkaar kunnen en durven delen zullen we kunnen groeien naar die zo felbegeerde liefde- en passievolle relatie.

 

ID 2

 

Pijnlijke gebeurtenissen

Een belangrijke oorzaak van communicatieproblemen in een relatie zijn pijnlijke gebeurtenissen in de relatie die nooit goed uitgesproken zijn. We noemen dit relatietrauma’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan als je je partner:

 • Alleen naar het ziekenhuis hebt laten gaan, terwijl ze ziek of zwanger was.
 • Belachelijk hebt gemaakt in het bijzijn van anderen.
 • Ontrouw bent geweest.
 • Een klap hebt gegeven.
 • Hebt afgewezen toen deze zich kwetsbaar opstelde naar jou.
 • Alleen hebt gelaten terwijl die jou heel erg nodig had.
 • Vul deze zelf eens in: de gebeurtenis die mij nog steeds heel veel pijn oproept is…..

 

Het gebeurt vaak dat de gekwetste partner in ruzies steeds opnieuw de ander deze gebeurtenis verwijt. De oude koe blijft springlevend! Soms lijdt de gekwetste partner in stilte. Hij of zij deelt de pijn niet met de ander uit angst om bijvoorbeeld opnieuw gekwetst te worden of om de lieve vrede te bewaren. De kwetsende partner is zich meestal in deze situatie van geen kwaad bewust.

 

De kwetsende partner gooit soms ook olie op het vuur door steeds te herhalen: “Zet je er nu toch eens overheen. Dat is al zo lang geleden, we moeten nu verder met ons leven.”

 

Zo lang het relatietrauma niet goed wordt uitgesproken en er te weinig oprechte spijt is betuigd door de kwetsende partner, zal de gekwetste partner niet kunnen vergeven. En zal herstel van de emotionele binding uitblijven.

 

De oplossing

Communicatieproblemen in een relatie zijn met professionele hulp vaak goed te verhelpen. In onze inspirerende programma’s besteden we aandacht aan bovengenoemde drie gebieden. Dit kan middels:

 

Andere interessante pagina’s op deze site

 

Communicatieproblemen in een relatie?

Voor meer informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek mail of bel 0597 – 331526.

Investeer in jullie relatie, het mooiste cadeau dat jullie elkaar kunnen geven!

Contact opnemen

Call Now Button
MENU